22.04.2024 г., 18:08 ч.

Поетът е Вселенски параход 

  Поезия
113 2 1

ПОЕТЪТ Е ВСЕЛЕНСКИ ПАРАХОД

 

Животът ми като че ли лети на ски.

А дните пъплят – танкови армади.

Така навярно бавните реки

превръщат се в несвестни водопади.

 

Така се срутва камък в сипей сив.

Потегля глетчер, срива се цунами.

Ще бъда стих, написан със курсив

в небето – и в учебните програми.

 

И аз ще се стоваря в пропастта.

Кой е прескочил сетните си бездни?

Преди да си отида от света,

ще ви оставя песните си звездни.

 

Когато тръгна в своя дълъг път,

ще съм една вихрулка в снеговея.

И ако песен ви слети отвъд,

ще е от мен – дори и там ще пея.

 

Ще остря с ножа пачите пера

на мъдреци, поети, философи.

Един щастливец – тъй ще си умра –

заключеник във шепа тихи строфи.

 

Покорен роб на тежкия си ямб

и лекокрила птица из дактила,

аз своята съдба добре я знам –

Бог няма да ми стелне пух и свила.

 

Поезия – присъда до живот.

И в океан – от пъкъла до Рая,

поетът е вселенски параход,

за който аз пристанище не зная.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ще остря с ножа пачите пера
    на мъдреци, поети, философи.
    Един щастливец – тъй ще си умра –
    заключеник във шепа тихи строфи.

    Покорен роб на тежкия си ямб
    и лекокрила птица из дактила,
    аз своята съдба добре я знам –
    Бог няма да ми стелне пух и свила.

    Няма такава поезия!
Предложения
: ??:??