ПОЕТЪТ НА ВАРНА
... навярно някой ден – като умра,
за мен ще ръсят врели-некипели –
че съм живял без пукната пара
и че в града за присмех са ме взели.
Че някак твърде всуе съм градил
и съм живял във Слоновите кули,
тъй не дочакал своя див април,
съм изгорял във пещите на юлий.
Щастливец – своя римен пирует
доде въртя във Варненския залив,
със указа на Варненския кмет
и мене за Поет са ме признали.
Че пиша цял ден стихчета с курсив –
жив паметник на Седмата си пейка,
и само аз ще знам! – дали съм жив? –
или отдавна вече съм офейкал.
С последната си риза на гърба
и аз ще литна някой ден съм Рая.
Поет на Варна? – глупава Съдба,
която никога не ви желая.
26 април 2023 г.
гр. Варна, 19, 40 ч.
© Валери Станков Всички права запазени
Нещо да се е променило?