Деца, възпитайте си вашите родители!
Те, може би са расли в доброта,
но хич не са ви питали дори,
дали да се родите и какви?
Знам, то... някой ден, ще ги вините,
че не са ви и възпитали да сте добри,
не са ви учили да благодарите, да се извините...
Не са ви учили и как светът върви…
Но, може би, и те не са го знаели, нали?!
Те, впървом, са мечтали да си имат бебета,
които да прегръщат и обичат,
сладостта от детската любов да я изпитат.
За още ваша обич, те катерят хребети
с играчки, тротинетки, айфони и таблети.
Едва, след падането ви ще се затичат.
Преди "нехранимайковци" да ви наричат,
оправят ви леглото, чорапките събират,
целувайки, обуват ви, обличат и събличат,
домашните ви пишат, обувка не намират…
И ви закрилят уж, но с дъжд от укори.
Несправедливо е, нали?
Винят ви, че сте непослушни
и здравословно не ядете…
И карат се, наказват…
/не винаги, разбира се, единодушно/.
Не винаги дори, пред вас и правилата спазват.
Можете поне, това така да спрете:
кажете: "Нали ми каза, че така не бива?
Това, което правиш, тате, с казаното се не слива."
Пораснали и непораснали деца,
възпитайте ги вашите родители!
Възпитайте си ги по детски! Тъй е правилно!
Че утре, вашите лица, ще си приличат с техните
в албумите им позабравени.
Че утре, като им поискате и самолетните билети,
дали ще могат да ги купят и запазят?...
Дали ще могат с интернет "да кретат"?
Дали, с "магарешките си колички" знаците ще спазват?
Самите, техните ръце, с айфони вече са се сраснали,
та, може те да си останат, децата непораснали?!
Ех, деца, деца! Смекчете си импулса и страстта!
Родителите ви, от новостите също са "погалени".
Наивно си мечтая, да смените скоростта
на модни технологии, от "моден бум" подпалени!
Деца, бъдете бдителни!
Възпитайте и непорасналите си родители!
© Цветка Колева Всички права запазени