Хей, Никоя, от бургаските улици
преди години срещнах те аз.
Стъпваше леко и сякаш политаше
като утринна бледа мъгла.
Хей, Никоя, в твойте очи
аз за първи път обич видях.
Ти за мене и свята, и нежна си
като летния тих морски бряг.
Хей, Никоя, твойта усмивка, май
събрала е цял един приказен свят.
Щом за мене усмихнеш се нежно ти
на устата разцъфва див мак.
Хей, Никоя, ти тъй ефирна си
със бледата кожа луна.
И във нея ти сякаш събрала си
най-чисти, най-бели платна.
Хей, Никоя, нощем аз гледам те
наблюдаваш таз звездна тъма.
И ръцете нагоре протягаш все,
за да хванеш луна - светлина.
Ах, Никоя-красива ти птицо,
лягаш денем, а бродиш в нощта.
Сякаш вечно над мене си бдяла,
а си толкоз далечна била.
Хей, Никоя, из бургаските улици
аз името твое зова.
И зовът ми в снежинки превръщащ се,
търси обич във твойта душа.
© София Бонева Всички права запазени