Мина година. Велика събота е пак.
Започва съботното суетене.
Традицията го повелява,
първото яйце да е червено.
С него кръстче, ще поставя на челцето на детето.
Господ здраве да му дава. Амин!
Ще го сложа после в старата витрина,
да се не счупи до догодина.
Да ни носи щастие и късмет.
Второто червено в църквата ще занеса,
когато мине литургията в дванадесет часа.
Другите яйца ще боядисам в цвят различен.
Сини като небето, зелени като пролетна трева.
Жълтичко ще сложа, като мъничко слънчице,
в моята купичка с великденски яйца.
Остава обредния хляб.
Защото вчера приготвих козунак.
Набрах рано сутринта свежи цветя,
поставих ги на масата в хола,
празник е нали.
Нека бъде празник в нашите души.
Чакам с нетърпение, да дойде вечерта.
По стара традиция в църквата
ще отида заедно с моите деца.
Камбата когато в дванадесет забие,
ще вляза в храма, ще стоя смирено,
с благодатния огън в ръка.
След тържествената литургия.
„ Христос Воскресе“
„Воистина Воскресе“
Свещта запалена в дома ще занеса.
.............................................................
Дванадесет удари. Камбаната гърми.
„ Христос Воскресе“
„Воистина Воскресе“
„ Христос Воскресе“
„Воистина Воскресе“....
„ Христос Воскресе“
„Воистина Воскресе“
Великден е! Бъдете здрави!
Пожелавам на всички благополучие
и светли празнични дни.
© С. П. Всички права запазени