11.03.2021 г., 8:02 ч.

Пред „Ритлите” 

  Поезия » Философска
340 0 0

 

Не можех с поглед да обхвана

и пробвах с геоложки чук.

Пред мен Епохата застана.

Попита – От кога съм тук?

 

Защо морето се изправи

вертикално в тез скали?

Водите, станали корави,

дочуват ли сега вълни?

 

От погледа за вас са скрити,

живели нявга същества

и вие търсите следите

на вашта бъдеща съдба.

 

Дали животът ви ще се изправи

като огромни ритли на кола,

теглена от яростта на крави,

погълнати от нашата Земя?

 

Какво ли общо има тука

безсмисленият геоложки чук?

Кога ли сила ще напука

с безмълвен планетарен звук

 

вашта мания за вечност,

за безсмъртие – без бряг море?

В скалите ни живее ли човечност?

Чукнете – за едно парче!

 

„Ритлите“ са се образували преди около 120 милиона години. Скалите са се отложили, докато тези територии са били покрити от море. По-късно, при нагъването на Алпо-Хималайската планинска верига са се образували „Ритлите“ в днешния им вид.

© Бойко Беров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??