29.09.2013 г., 9:13 ч.

Предчувствие за Есен... 

  Поезия » Пейзажна
600 0 1

Предчувствие за Есен...

 

                           Светът се управлява от Скоростта.

              Пространството и Времето не са абсолютни

              и понеже това е трудно да се осмисли- създа-

              дохме Боговете...И вече за всичко си имаме обяс-

             нение: Това е от Бог!...

                 

... И само със душата се усеща,

че Нещо ей сега ще се взриви,

а там, по хълма ширнал се отсреща,

люлее Вятър жълтите треви...

 

Листата на дърветата пъстреят,

все повече в червено-жълт нюанс,

но слънчеви лъчи по лятно греят-

с Предчувствието влезли в дисонанс...

 

А на моменти Вятърът по- силно

подухне ли, повява нежен хлад

и някак меланхолно и умилно

изглежда вече целият ни Свят...

 

В небето бели облачета плуват

и сменят бързо своя силует-

прегърнати от Вятъра танцуват,

а той в листата свири на тромпет...

 

И пеперудите дори, безгрижно

(макар и да умират в Есента!)

летят, а после кацат неподвижно

и сливат се със жълтата трева...

 

На печени пиперки аромата

разнежва ни по тия ширини

и Космоса изпълва се с благата

от зрелостта по нашите земи...

 

Затвориш ли очи- край теб се носят

илюзии от миналите дни

и всички не зададени Въпроси,

и ехо от забравени Мечти...

 

Илюзиите нямат недостатъци,

Мечтите са извън Реалността:

и всичко хубаво от тях останало

да вземеш искаш с теб и в Есента...

 

Предчувствие, че Нещо си отива

със Времето, във тоя предсезон

на угари в пожънатите ниви,

изтръгва от Душите тъжен стон...

 

Усещаме, че с Времето отнесен

отива си и нашият Живот

и в Зрелостта на идващата Есен

едва ли сладък ще е всеки Плод!..

 

... Но Времето е също относително,

единствено е вечна Скоростта

и тъй изглежда много съблазнително,

да се отложи даже Старостта,

 

но трябвя само бързо, ураганно

и във Живота с надпределна Страст,

да минем като мълнии в Пространството:

и Времето над нас ще е без  Власт!..

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "но трябва само бързо, ураганно
    и във Живота с надпределна Страст,
    да минем като мълнии в Пространството:
    и Времето над нас ще е без Власт!.."
    Да, само тогава Времето над нас ще е без власт...
    Поздравления за чудесната пейзажно-философска творба!
Предложения
: ??:??