9.11.2022 г., 20:02 ч.

Приказка за дракон и балерина 

  Поезия » За деца
637 2 5

 

Чули ли сте за дружина

- чуден дракон с балерина?

Кой? Какво? Ама къде?

Всеки тук ще разбере.

х х х

Туй момиченце засмяно

на принцеса със премяна

Магдалена се нарича,

весело във парка тича...

х х х

Що за странна е скала

с пъстри люспи и крила

и върхът й се люлей,

диша тежко и е...змей!

ххх

Със трепереща душица

Маги вдига си ръчица

и докосва планината,

милва нежно тя перата.

ххх

Драконът се ококори

и учуден проговори:

Ти излъчваш добрината,

излекува ми крилата.

Твой другар аз ставам верен.

Няма да съм начумерен.

Пожелай си нещо ти

и със мене полети!

ххх

Имам всякакви играчки,

даже балерински пачки,

но пантофи със позлата

нямам още за краката.

ххх

За да станеш балерина,

трябва не една година.

Много труд и тренировки

нужни са за подготовка.

Но високо в планината,

в дъното на пещерата,

там вълшебна самовила

златни е пантофки скрила.

ххх

- Драконко, да полетиме!

- На гърба си ти вземи ме!

Волно порим небесата

над горите и полята.

Колко мънички са всички!

По-високо сме от птички!

ххх

Сред скалите в планината,

зейнала е пещерата.

Стъпват в тъмнината смело

за пантофеното дело.

ххх

- Ай, карамба! Кой е този

стъпил в моите чертози?

- свети в мрака самовила,

в сребърна вълшебна сила.

- За пантофки със позлата

долетели сме с крилата.

- Ни здравей, ни добър ден!

Нямаш дарове от мен!

- Имаш много странен дух!

- рече драконът- Апчух!

Тази фея не е страшна,

тука е ужасно прашно!

- Аз не искам ви поклони,

ако имате бонбони.

Със байбонки във устата

по-щастлива е земята...

Магдалена бърже става

и бонбонките раздава.

- М-м-м- пантофки ти дарявам

и успех ти пожелавам.

ххх

Полетели вкупом всички

към сладкарница „Пчеличка”

след бонбонена наслада

за шумяща лимонада.

ххх

Брей, че весела дружина

- дракон, фея, балерина!

Щом като се налудуват,

те край езеро танцуват.

Пред учудените патки

правят балерински хватки.

ххх

Самовилата почива

под разцъфналата слива.

Песен пее тя омайна

и прошепва древна тайна:

Маги мила, под небето

златото е във сърцето...

 

© Костадин Боянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря
  • Стари хора, стари приказки редят, малките дечица да четат.
    -Бабо, бабо виж, дракон, балерина как летят.
    Ех, бабо и аз така златни пачки искам.
    Ала дракон откъде?
    -Чуй душице нежна, внуче
    там в другата одая
    спи, познаваш го, един юнак.
    Ти иди го събуди и с него в хоремага,
    дядо ти да купи там
    за внучката си малка, пачки за крачетата сладки?
  • Много е хубаво стихчето!
    Поздрави! Успех!
  • Много ти я харесвам тази приказка за дракон и балерина, Коста
  • Ех, че хубави детско стихчеее Много е приятно, забавно и с поучителен финал!
    Браво! Дано доста дечица се докоснат до него!
Предложения
: ??:??