Приказка за нещата от живота
(старинна притча)
Запитали един мъдрец
в страната си - известен жрец:
„Старче, дълго си живял,
в живота много си видял,
затуй те молиме сега
ние, твоите деца
на въпроса ни да отговориш
и на нас добро да сториш.
Кажи, мъдрецо, има ли в света
истина, другарство и съдба"?
Мъдрецът малко помълчал
и отвърнал със печал:
„Истината е една,
но всеки има си лъжа,
наричайки я идеал,
без да я е осъзнал!
Не съществува и другарство...
Има само зло коварство.
Питате ме за съдбата?...
Тя безсрамно ни подмята
като сламка в океана
на човешките страдания"!...
След тези няколко слова
черна паднала нощта...
Учтиво старецът се поклонил
и бавно се отдалечил...
© АГОП КАСПАРЯН Всички права запазени