/вдъхновено от астрономическите изследвания на Вера Рубин и Фриц Цвики/
Загадъчно-пленителна красавице,
външна звезда в галактика „Андромеда“,
влюбена в нещо непознато, голямо,
„енергия тъмна“ скоро назовано,
което те кара, макар да си в края,
бързо, като звезда в център, да се въртиш,
ще откриеш ли тайните си някога
на едно човече - дребно буболече,
с малък синтезиращ ум, но твърде дръзко?
С яркостта си, слънчевата засрамила,
когато от велика любов запламтиш,
за мен - недоразбрана и подранила,
но вселенския часовник ще завъртиш.
Раждайки, ще избухнеш сияйно в „Свръхнова“,
а умирайки, с блясък ще се възродиш,
че разстоянията в Космоса да осветлиш.
© Росица Танчева Всички права запазени