На А. и Б. Стругацки
Понеделник започва в събота,
казаха мъдрите хора,
папагалче зелено хвърлиха -
бръмбар в мравуняка спорен.
Полетя папагалът назад -
охлюв по времето стръмно.
В пикник край пътя за кратко
спря се и стреля на тъмно.
В язви земята осъмна -
тлее Чернобил с години,
Островът обитаем потъна,
търси Британия катамарини.
Ние пък търсим провидци,
борим се слепи със вятъра.
Кой да ни каже: с вълните
вятърът стихва внезапно.
А до свършека на света - рано.
Даже да искаме да загинем,
ще се лекува Земята от раните
цял милиард жестоки години.
25.11.2017
© Мария Димитрова Всички права запазени