16.08.2017 г., 8:23 ч.

"Разделяй и владей!" 

  Поезия » Друга
285 0 6

/съвременна басня/

Автор: Генка Богданова

В нашата гора обширна
 живееха си кротко, мирно –
същински братя и сестри –
стадо пъргави Сърни
със водач – Еленът строг
и Козелът виторог
със игривите Кози –
дружки мили и добри.
Живееха задружно, просто.
Ходеха си те на гости.
Заедно трева пасяха,
заедно се веселяха.
Дружни срещаха скръбта,
дружни и във радостта.
Бяха от различен род,
но сред горския народ
те живееха сплотено,
тихо, кротко и почтено.
Но се случи с тях беда!
С тайна мисия дошла
чужденка сред тях – Хиена!
Завистлива, непочтена,
зла, коварна и крадлива,
много подла и лъжлива.
Щом в гората тя пристигна
почва подличка интрига
дружбата, за да смути
на съседите добри.
Със усмивка на устата
тропна първо на вратата
на Козичките игриви:
– Привет на вас, благочестиви
и най-достойни във гората!
Макар, че съм ви непозната
и чужденка във този лес,
донесла съм чудесна вест.
Ще има избори у вас за нова,
по-достойна власт.
Сред кандидатите безбройни,
безспорно вие сте достойни!
Козелът, вашият водач,
не е като Елен- "Рогач"!
Козите всеки уважава.
На вас се падат чест и слава.
Така Хиената поквАри
умът на тези бедни твАри.
След туй отби се при Сърните.
И тук повтори тя лъжите,
че е Еленът най-достоен,
прочут навред с духа си боен,
с осанка горда, с красота,
роден нарочно за властта.
Не е като Козелът гаден,
надут, неук, вонящ и гладен...
С лъжи наивният Елен омая,
с Козела скара ги накрая.
До вчера – пример за другарство,
а днеска – жертви на коварство,
превърнаха се в зверове
и в най-заклети врагове.
И докато те враждуват,
оплюват се или воюват,
в спокойната на глед гора
тихо се смени властта.
Снабди Хиената с венец
един приятел – чужденец.


"РАЗДЕЛЯЙ БРАТЯ И ВЛАДЕЙ!"
- ДЕВИЗ НА НЕ ЕДИН ЗЛОДЕЙ
ОТ МИНАЛОТО, ПЪК И ДНЕС,
ВЛАДЯЛ НАРОДА НИ ЗЛОЧЕСТ.
А ТОЙ, НАРОДЪТ, ОСЛЕПЯЛ,
ПРИТИХНАЛ, МЪЛЧАЛИВ И ВЯЛ,
МЪЛЧИ БЕЗРОПОТНО И ТРАЕ,
А ДОКОГА, МАЙ САМ НЕ ЗНАЕ!

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Мила Иржи, радвам се на твоето "гостуване" при мен и на добрите отзиви за баснята ми. Радвам се и, че си взела правилното решение, относно присъствието ти в сайта. И аз, за съжаление, нямам време да влизам често и най-вече да чета публикуваните стихове и проза даже на приятелите си, но това не означава ,че и аз съм ви забравила.
  • Да не мислиш,че съм те забравила или преживявам още "онова"събитие,Генче!Рядко влизам в сайта и не изчитам всичко....Имах някакви съображения,но вече изчезват и ще съм на линия....Стиха ти,както винаги е и на ниво и със съответна поука!И по басня и съвсем актуален...Браво!
  • Благодаря, че прочетохте и оценихте! Винаги сте ми добре дошли.
  • Харесах!
  • Прекрасна басня... и си абсолютно права за жалост🐐
  • Хареса ми, поздравления!
Предложения
: ??:??