Разкопки
И други хора тук живяли
във времената стародавни,
но тръгвайки си завещали
ни, скрити в костите си тайни...
Сега по костите гадаем:
дано налучкаме следата
към техния живот потаен
и разкопаваме земята...
А много костите говорят-
разправят за съдби и страсти...
Но могат ли да ги повторят
във разпиляните си части?...
Не могат и затуй, защото
във паметта им древна няма
следи белязали в Живота
една любов, но без измяна!...
...А между костите когато,
през вековете оцеляло,
намерим и парче от злато-
представяме си: знойно тяло
в разкошна плът на хубавица
през времето не остаряла
(жена за страст или девица?)
и Вековете надживяла...
...И тръгва Тя, непостижима,
тревите избуяли гази
и страст напълно обяснима
разпалва в мъжките фантазии...
...Тъй всичко идва по местата
си, че тук живот откакто има:
повтаря се безкрай Съдбата...
... А и Страстта е повторима!...
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени