Приятел е не този, който ти помага
в екзистенциалните беди;
не този, който ръката си подава,
щом в каша се забъркаш ти;
не този, който те дарява със усмивки
и ти казва: "Всичко е наред";
не този, който в разрез с всички
единствен избира теб;
не този, който в твое име ходи по жарава
и пълзи по лед;
не този който пет пари не дава
за себе си, а гледа ти да си наред;
не този, с който мъките сподавяш
и щастието делиш;
не този, зарад' който душата си на дявола
продаваш и боготвориш;
не този, който с рамо ще те подкрепи
в труден за теб момент;
не този, който ще се смее и сълзи ще рони
редом с теб...
Но ако решиш "този" да го наречеш
приятел -
внимавай!
Рано или късно наяве рогата си показва тоз,
чиято душа жигосана е с титлата "предател".
И какво излезе накрая?
Приятели няма.
Те са просто благосклонно настроени хора.
© Веатрикс Кардона Всички права запазени