21.09.2017 г., 0:11 ч.

Риба и червей 

  Поезия » Друга
363 2 10

            Сутрин рано край една река,

            дядо с кофа и ботуши.

            Хвърля въдиците във вода,

            сяда, гледа техните перца.

 

            Там живяла рибата Таранка,

            мързелива, скрита все на сянка.

            Във вирá под сенчестите клони,

            дремела и правела балони.

 

            Млад, наперен червей Миладин*

            във кутия гърчи се,снове.

            Със живот прощава се един,

            че на кука ще се озове.

 

            И отгатнал той съдбата зла,

            след минути няколко дори.

            Закачен на кука във вода,

            там се мъчи и така боли.

 

            Пред устата на Таранка спрял

            и се бори, спасява сам.

            "Ех,че едър червей и голям,

            гладна хей сега ще го изям".

 

            Тъй помислила ленива риба

            и уста отворила зъблива.

            Туй е дар, без работа късмет,

            грехота е да върви на смет.

 

            Червеят се дръпнал,имал си сполука.

            Над вода излязъл и към бряг поел.

            А пък рибата с корем дебел,

            лапнала оголената кука.

 

            Тук поука има, даже две,

            който иска нек' ги разбере.

 

            Всичко, що ти лесно тъй изглежда,

            някой път до гибел те довежда.

 

            И кога си зле, дори умираш,

            изход търсиш ли намираш.

 

           

 

           

© Хари Спасов Всички права запазени

*Съвпадението с всички имена е случайна.

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря,Албена!!!
  • Хари, супер е! В любими!
  • Сърдечно ви благодаря,Василка,Маргарита,Магдалена,Люси,Веси,Пепи и Дочка!!!
  • Усмихна ме, Хари. Всеки намира сам пътечките си към спасението ... Твоята беше поучителна и усмихната.
  • Ех, тоя Миладин, добре че се е борил, въпреки че го е боляло. Браво, Хари, така е!
  • Твърде много са шараните и червеите около нас, Хари. Но баснята ти си я бива! Хем забавна, хем поучителна...Поздрави!
  • Хубава басня. Червей с име ... не бях срещала. Как ги измисляш Хари!😁
  • Злободневно... и поучително...
  • Това ми трябва! Благодаря! Остава да се откача от куката и да заплувам към бряг!
  • Лесният път има много капани, но все повече хора го предпочитат. Странно време. Поздрави!
Предложения
: ??:??