29.05.2008 г., 12:37 ч.

Русе 

  Поезия
620 1 1

 

Русе

 

Русе, Русе

Колко дни

Колко нощи

Скитах се бездомен

По прашните ти улици

„И твойте електрични глобуси

Всуе тъй празнично блестят"

 

Твоите женици

Студени и високомерни

С миши душици

Се усмихват

Само за парици

А в техните студени зеници

Змийска утроба личи

 

Русе, Русе

Закостенял и консервативен

Аристократичен

Но безперспективен

Рай за чужди имигранти

И богатите пазванти

Бич за младите и бедните

Град на мошеници

Селяни

И парвенюта

 

 

На страниците на твоите вестници

Чета все за култура

И сватби на чужденци

Как намерили щастието тук

Видиш ли

Колко е хубав градът ни

А никой не казва че без познати

Не можеш да започнеш работа

И че всеки втори бяга в чужбина

 

 

А ето ви и пример:

„Утро" цитира

„Бивш американски полковник

Намери щастието с русенка"

„бивш английски кмет

си купи къща в Русе"

Но никой не казва

Как млади хора с по две висши

Работят охрана

 

 

Русе, Русе

Толкова красив

Толкова безперспективен

 

© Стършел Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Нито ти разбрах отпратката към Смирненски, нито ме впечатли с нещо този текст. Ако не харесваш русенските жени си е твой проблем. Без да знам какво означава перспективен град, се надявам да не се превръща в такъв. Не ми хареса този опит за някакъв вид гражданска позиция оплетна в странни рими. Хенри
Предложения
: ??:??