Само дърво
Някъде поникнало дърво,
искало да срещне светлината,
но война, омраза, зло
изпепелили всичко
и дамгосали земята.
Там птица не направила гнездо,
дори водата скрила се в недрата.
Порасло сам-само едно дърво,
а слънцето му пращало позлата.
Дъждът го къпел, пазел го снегът,
звездите нощем весело намигали.
Сега сред пустошта цъфти гора
и всяка сутрин пее чучулига.
© Виолета Томова Всички права запазени