9.03.2013 г., 8:10 ч.

Самота II 

  Поезия
526 0 2

 

САМОТА

 

 

Животът ми влече крака по равното,

запътен към последната черта;

любимите си тръгнаха отдавна,

оставяйки ме сам със вечерта;

 

сбогувах се по мръкнало с роднините,

изпратих ги в припадащия зрак

и прекосявам тъжно сам годините

и сядам сам на простия си праг;

 

неверните приятели изчезнаха,

отидоха си с гаснещия ден

и само от нощта – като от бездна! –

гласът ми отлетял беседва с мен.

 

Натрапниците сам прогоних с камъни

и днес сме само двама – аз и тя,

и милва вечерта еднакво двама ни:

и мен, и мойта тъжна самота.

 

На самота се уча! Тя покълва

в душата, а душата се бои.

Но трябва жив да свикна на безмълвие –

тъй дълга самота ми предстои...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Такива стихове ме карат да се чувствам по-жива.Да ценя всеки миг,дори лошия.Особенно,ако е написано толкова хубаво!
  • "На самота се уча! ...
    Но трябва жив да свикна на безмълвие –
    ... тъй дълга самота ми предстои..."
    Тъжно е, тъгата се усеща. Усеща се и желанието да се продължи напред въпреки нея и това ми хареса. Успех!
Предложения
: ??:??