20.04.2023 г., 20:16 ч.

Сбогом, мило ми селце! 

  Поезия
133 0 1

СБОГОМ, МИЛО МИ СЕЛЦЕ!

 

... вятър облаците гони по снишеното небе,
дядо мъкне сухи клони, пали вехтото кюмбе,
баба пак премита пруста с дрипавата си метла,
от баира мокра фуста влачи сурата мъгла,
попът пие в хоремага трето юзче сух мавруд,
и до прочката на прага сяда кротичкият луд,

 

край стобора Шаро лае, дърпа късия синджир,
мракът спуска се безкраен откъм Божия Всемир,
скърцат голите тополи край братилите жита,
и за пролетта се моли всяка живинка в света,  
шепна своята молитва със пресъхнало небце –
Господи, преди да литна, сбогом, мило ми селце!

 

20 април 2023 г.
гр. София, 19, 30 ч.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Тихо, кротко се лее, сляло ежедневното и божественото битие в едно. Думите ми са дотук, защото стихотворението се разля и сега гледам безмълвно вълните му.
Предложения
: ??:??