6.02.2008 г., 9:06 ч.

Селска алегория 

  Поезия » Философска
522 0 4
Селска алегория

Лъв червен - подгонил стадата
към пустините и на скалите,
на останалите взел пък земята
и им турил главите в торбите.

Четирсет години ревал и изсмуквал
на всички душите с лозунги тъпи,
за "равенство, братство" и парата изпуквал,
по вили за агнешко и уискита скъпи.

А който искал, гъза му целувал -
за постове, титли, при наши и ваши,
църковни кратуни за стотинки купувал,
слуз и мед смесвал, и правда с търгаши.

Всички пребил и със рани белязал,
после уж тръгнал си, оставил ги бедни,
богатите турил за държавни гавази,
стадата да тъпчат зад портите медни.

И дошла свободата! Заблели овцете,
за права, свободи и нормален живот,
скатали се някои, поизмили ръцете
и получили "свише" месидж фром год.

Над бедни кошари, разпънали схеми,
за 30, 60 и стократни прогресии -
просперираш веднага - няма дилеми -
всичко от "бога" - без стаж и професии!

Вълк грабител лочи кръв из стадата,
лисици, чакали - по амвоните вият,
малцина верни се скитат в мъглата
и в Негово Име, обичайки, бият...

11. 09. 2006 г.
Прага

© Станимир Тахов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много истини казваш...от упор!
  • !!!
    Без коментар!
  • Страхотно!!!
  • Накара ме да се замисля.Народа ни винаги е страдал.
    Вцялата ни история имаме само един Златен век.
    Ще цитирам част от един мой стих:
    ,,Но следват трудности,войни,
    ала глава народа не склони
    до наши дни е оцелял
    с борба и с вяра устоял.''
    Поздрави и пожелания за творческо вдъхновение!
Предложения
: ??:??