5.02.2008 г., 17:38 ч.

Серафим 

  Поезия
901 0 3

  Вдъхновено от разказа на Йордан Йовков "Серафим".

 

 

 

Серафим

 

Стои си самичък на самотната гара

и тревожно оглежда се с плахи очи.

Сякаш някой тук от друг свят го докара,

а той се разхожда потиснат и мълчи ли, мълчи.

 

Потропва той нервно, пали цигара

и разглежда сърдито своя балтон,

с който и таз зима май ще изкара -

та нали от години му придава фасон!

 

До него - детенце, голо и босо,

самичко излязло да дири подслон,

от богатите чичковци трохички да проси,

да търси в очите им милост и дом.

 

А те го подритват и дума не казват -

та нали са богати и имат достойнство!

Не могат с туй дрипаво чедо навън да приказват,

а и горките имат нужда от малко спокойствие!

 

Тогава самотният скитник си бръкна във джоба

и изкара от там десет монети.

На детето ги даде - ах, че особа!

Взе си една и плати си билета.

 

„За какво са ми тези пари?"- каза си той -

„Имам билет за безкрая!

Здрав съм, обичам живота си свой

и никой не ще ме спре сега да мечтая!!!"

© Някоя Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много хубави теми избираш за стиховете си. Браво и за този!
    А главният герой неслучайно е с име на ангел...
  • Определено съм впечатлена. Радвам се, че този разказ на Йовков ти е повлиял така положително. Много ти се радвам!
  • Финала е страхотен!Поздравления!
Предложения
: ??:??