26.02.2008 г., 19:10 ч.

Щастие 

  Поезия » Бели стихове
892 1 1

Щастие

 

„Кой знае какво е истинското щастие, не клишираната дума, а истинският ужас. Самотниците, които носят маска, най-нещастните бездомници прегръщат някой спомен или се вкопчват в някоя илюзия.” - Joseph Conrad


Смея се силно, плача тихо.
За всички съм винаги весела,
пред себе си - винаги тъжна.
И само аз знам какво ми е,
когато вечер остана сама.
В тъмнината на нощта съм истинска,
а през деня - усмихната, мила, фалшива.
Не се опитвайте да ме разберете,
самата аз не мога това.
Слънцето весело свети в очите ми,
очи – тъжни, мокри, увяхнали.
И сякаш искам да изкрещя на хората,
че не всичко е както изглежда.
Дали ще ме разберат, не зная...
Дали ще докосна на някой душата?
Може би само някой самотник
ще разбере какво е в сърцето ми.
А може би някой уморен бездомник
ще се спре до мен с молба за помощ.
Но как да ти помогна, приятелю –
самата аз не знам какво е щастие.
И ако ти дам пари за прехрана,
дали ще видя в очите ти светлина?
Да! Само най-нещастните
могат да се радват на малкото.
Е, тогава искам да съм бездомна, сиротна...
Нямаща дом и деца, и само тогава може би
ще разбера какво е това... Щастие!

© Преслава Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • “Смея се силно, плача тихо” – най-доброто, което съм чела от теб. Порастнала си, Пепи! Започва със “смея се”, завършва със “щастие”, и дори лирическата героиня, престрашила се да сподели истинските си емоции, волно или неволно деликатно ги завоалира. Ти не бъди като нея, не си пожелавай нещастието като път към щастието, заедно ще намерим друг . “Дали ще докосна на някой душата?” – Да…

Предложения
: ??:??