1.08.2020 г., 22:30 ч.

Скалният храм 

  Поезия » Гражданска
667 1 0

СКАЛНИЯТ ХРАМ

 "Въведение Богородично"
(Разбоищки манастир - близо до с. Разбоище и до град София)
Автор - Величка Николова - Литатру

Една крива планинска пътечка
ни приканва към скалния храм.
Таралеж крачи лечка- полечка,
сякаш казва: " Елате насам."
Чувам изворче нейде бълбука
и Нишава подтичква в захлас,
а орел белоглав се изфука
със безброй пируети над нас.

Във вековна скала е закътан
храм Разбоищки - свят и красив,
а под мостче реката все щъка
и звъни покрай скален масив.
В храма светят иконите тихи
и ухае отвред на тамян,
а художник рисува със щрихи
този храм, от поети възпян.

В него Левски събирал комити.
Оръжейница тук е била,
а високо в небето орлите
гордо перели своите крила.
Но отминали дни и години,
турска сган поругала тоз храм.
Бой се били със тези гадини -
малобройните четници, там.
Те загинали в битки неравни.
Не посрамили своя народ,
а скалите, тъгуват отдавна,
тъжно пеят пред всеки нов род!

 

Литатру

© Величка Богданова - Литатру Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??