19.07.2012 г., 10:58 ч.

Слепота 

  Поезия » Друга
656 0 2

                                   I


На пролетния бал в Неделя вечер

блестяха милиони цветни светлини,

а хората - един от друг по-лъскаво облечени,

се смееха двулично, пръскаха пари...


Окичена със рози, празничната зала

бе сякаш сцена на гротесков маскарад.

Сред лицемерните усмивки и похвали

стоеше Сандра в своя собствен свят.




                                  II


Сандра бе сляпа. Тя не виждаше розите.

Тя пристъпваше плахо, някак смутено.

Сандра бе сляпа. Не познаваше позите

на девойки фалшиви с коси позлатени.


Сандра не знаеше цвета на парите.

На нея ù стигаше цвета на доброто.

Нейна валута бяха мечтите,

онези с криле да достигнат високото.


Сандра "поглеждаше" в душите на другите,

обичаше техния пъстър и приказен свят.

Тя гледаше там, където заслугите

не бяха по скáла "беден -> богат".



                                

                                 III


... но Сандра беше една. А те бяха много.

Те бяха безчувствени, груби, цинични.

Убиха я с думи, с обиди и злоба,

че Сандра бе сляпа. И беше различна.


А тя плака дълго. И питаше Бога

защо позволява такава жестокост.

Но Господ не я чу. Тя остана без отговор

и тръгна в незнайна за нея посока...


                                


                                IV


На пролетния бал в Неделя вечер

едно момиче тъжно, повалено от омраза,

си тръгна без усмивка. От хората далече.

Те бяха слепи. И дори не забелязаха.



              


© Теди Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Тъжно и правдиво.Но кой е слепият.....
  • Доброто все някога ще надделее над хорската злоба и мислене. Да се надяваме!
    Натъжи ме, но иначе е чудесно, Теди!
    Дано някой се замисли!
    Поздрав!
Предложения
: ??:??