9.03.2022 г., 21:38 ч.

Снежна Гаруда* 

  Поезия
243 1 4

Небето изчегъртано от орлов нокът

и с купол изкълван в пороен сняг.

Разперушинените облаци клокочат

и клюнове се мяркат пак и пак!

 

Душата ми немила белоснежна врана,

се скита по недрагата земя

и за пред хора нищо в нея не остана

посърна, погрозня и онемя.

 

Не, сили нямам да я възкресявам вечно

и впита в мен, да я влека на гръб!

Душа ли си, душа, или си камък речен,

на шията ми виснал, остроръб?

 

Но странно нещо колкото по-тежка става,

по-леко ми е и не ме боли.

И тялото ми някак се самоспасява,

издига се нагоре и лети!

 

И ето ме пикираща вихрушка птица,

с железен клюн и мълнии крила.

Запрегната в небесна колесница,

засявам с ужас грешната земя.

 

 


*Гаруда митично крилато същество в индийската и монголската митология, будизма и фолклора на централноазиатски и южносибирски народи с човешки торс и крака и орлова глава; крилете и ноктите му също са орлови.

© Мария Димитрова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??