Спомен за Любовта...
В полунощ в студентската ми стая
аз чаках я да дойде с Любовта,
но как ли бих могъл да я позная,
че сам не знаех как изглежда тя...
С писма се бяхме с нея запознали
(че нямаше тогава интернет) –
в тях имаше и снимка, но едва ли
би някой да се влюби във портрет...
...И маса заредена за двамина,
шампанското във кофичка със лед
(тя, цялата стипендия замина –
включително трамвайният билет!)...
...Луната прелестна... Нощта бе светла...
Ала́ когато с полунощен чар
ми шепнеха звездите да отметна
сам тази дата в своя календар –
и тя нахлу: внезапна, ураганна,
и шеметно във транс ме прелъсти́,
и на Страстта в торнадото ме грабна
и там до днес все още ме върти́...
25.06.2010.
*iuvenes dum sumus – (лат.): ..“.докато сме млади“
(от студентския химн: Gaudeamus igitur iuvenes dum
sumus – да се веселим докато сме млади)
© Коста Качев Всички права запазени