Спомените... 2
Много време ме измъчва
спомен неизменно скъп
за една моряшка кръчма –
в хоризонтите отвъд...
...Страшна буря бе вилняла
и огромните вълни
бяха кораба изцяло
овладяли в много дни.
Късаше се такелажа*
в ураганните „игри“ –
бе изгубил екипажа
и надеждата дори...
И тогава: фар просветна
с лъч спасителен в нощта
и пътека светла метна
към брега и към Света!...
Спряхме „старото корито“**
след спасителния знак
в миг намерили „защита“
в кръчмата на този бряг.
В много кръчми съм осъмвал
и изпил със много ром,
в много портове съм стъпвал –
в тази бях като във дом...
... Тя навярно бе от времето
Първите когато там
спрели са вода да вземат,
но ги стигнал ураган.
И догдето са на завет
вероятно някой сам
е предложил, да направят
кръчмата – моряшки храм...
Влачейки се вековете
достроявали сами́ –
както ваят ветровете
и крайбрежните скали.
И заселвали се хора,
островът се оживил,
а във кръчмата опора
всеки радостен открил...
После построили фара
като пътеводен знак –
той към тази кръчма стара
водел не един моряк...
След това дошли „сирените“ –
жрици нежни на Страстта
и моряците проблемите
си забравяли в нощта,
че във песните им знаците,
с прелестта на женски чар,
са привличали моряците
както във мъглата – фар...
Що́то ако оцелял си
в ураган и още млад –
могат само страстни ласки
да те върнат в „този свят“...
... И когато в изтощението
доловихме нежен зов –
просто нямахме съмнение,
че ще изберем: любов...
Гибелна да бъде даже,
но зад нас бе ураган!...
Остров с кръчма – избор важен
за спасението там!...
... Три дни продължи стихията –
три незабравими дни...
Океан като тепсия –
пак ни в утрото плени́...
Кръчмата сънувам но́щем,
всичко е като преди
и Животът е разкошен
чак до „първите петли“...
... Спомените са в главата
е́моци́онален тест –
за това, че не останах
там, аз жаля и до днес!...
26.07.2020.
*такелаж: съвкупност от мачтови корабни
въжета, скрипци и други уреди за боравене с тях
**“старото корито“: моряшки жаргон,с любов към
кораба.
© Коста Качев Всички права запазени
аз понесох се към онзи фар,
който и до днес за тебе значи
много и в живота ти е дар!
Плени ме! Написал си го така увлекателно и с такъв магнетизъм, в който само истинските истории могат да те запленят с подобна сила! Браво, Коста!🍀