2.06.2012 г., 18:10 ч.

Среднощни размисли на една шизофреничка 

  Поезия » Любовна
881 0 3



I.

Какво бих дала аз за Любовта?
Знам, всичко е лесно на думи.
Но щом дойде болката в гръдта
започват да валят куршуми.


От страх, от гняв, от безнадежност,
самотна, свита на кълбо.
Забравила за всяка нежност,
всеотдайност, доброта, любов!


И наранена я отричаш
край себе си стени градиш.
Дори в омраза се обличаш
със мисъл да се съхраниш!


А резултатът е различен –
загубваш себе си, уви.
И вместо цветно да обичаш
Животът черно-бял върви.

 

II.

Какво бих дала аз за Любовта?
Любов ли? Аз не я познавам.
Не става дума тук за суета
Коя е тази? Съжалявам.


Не мисля аз, че съществува –
красива, искрена, и вечна?
Аз също дълго сън сънувах –
и даже вече ми е смешно .


Уж всички умни сте безкрайно,
а вярвате на куп лъжи.
Чак плашещо и доста странно е,
как в плен вековен ви държи.


Станете и се събудете!
Заблуда дяволска е тя!
И ако днес го разберете
Животът ще е лекота!


III.

Какво бих дала аз за Любовта?
Примигвам, плахо се обръщам.
И още мокра, мръсна от калта
очи затварям и отвръщам:


О, тя боли! Заради нея
летях високо и почти
умрях. А ураган вилнее -
студ, мрак, без път съм, без мечти.


А можех още да се рея
в простора волно като птичка.
Ала фалшиво да се смея,
избрах да се пребия истински.


Какво бих дала аз за Любовта?
Едно-единствено, едничко.
Светкавица премина през дъжда –
о, Tя боли безумно! ВСИЧКО!


© Светлето Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Какво бих дала аз за Любовта?
    Едно-единствено, едничко.
    Светкавица премина през дъжда –
    о, Tя боли безумно! ВСИЧКО!
    Поздрави за прекрасния стих!
  • Благодаря ти, Елена!
  • За всичко останало,ДА,но за заглавието НЕ! Не съм съгласна,че това са мисли на шизофреничка,а напротив,на една женска душа, на която нищо земно не е чуждо.Прекрасен е стиха ти!
Предложения
: ??:??