14.09.2024 г., 18:27 ч.

Стопанинът замина за Америка 

  Поезия
141 2 3

СТОПАНИНЪТ ЗАМИНА ЗА АМЕРИКА

 

„И аз съм сам стопанинът на къщата...”

                                             Атанас Далчев

 

... вратите са заключени отдавна,

навярно още в миналия век –

стопанинът в чужбина се е грабнал,

да поживее като бял човек,

 

а в скелета на мъртвата му котка

от рухналия покрив капе дъжд,

бездомник ли шишето му със водка

в антрето е гаврътнал наведнъж? –

 

и с въглен е написал „Саму Лефски”! –

с две грешки – като същи първолак,

закусил е саламени обрезки

и е преспал на гнилия матрак,

 

прехвърлил е въже през гредореда,

несръчна смъртна примка е оплел! –

но сигурно свалил го е съседът,

че да не копа с № 8 бел,

 

прозорците с хартии насмолени

с пирончета след туй е наковал,

и – ако беше жив Сергей Есенин,

край Далчев би се гътнал от печал,

 

ще взема тая къща да я стегна,

дори да я надигна с горен кат –

преди и аз нанейде да побегна

от смахнатия покрай мене свят.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??