30.11.2011 г., 9:52 ч.

"Стопанката замина за Германия" 

  Поезия » Гражданска
571 0 19

                                Стопанинът замина за Америка...
                                   Атанас Далчев


Стоеше надпис
                   на вратата ú:
" Стопанката замина за Германия"...
Събраха се съседите
                   от махалата.
И зацъкаха с езици:
                 - Мани! Мани!...

 - Мани, я! Вий знайте ли,
                  че тя дължала -
на ТЕЦ, на ВЕЦ, ЕОН...  
                  и други?...
 - Тъй ли?...
                 Че да не е толкоз яла!...
 - А снощи й звъняха
                 двама мургави...

 - И кой сега ще плаща
                  тия борчове? -
завайка се съседката ú Еми...
 - Че ний ще плащаме!
                 Това е просто...
 - По хляб
                 по-малко ще ядеме...

 - Ей, хора!...
                 Що си чешете езиците?
Не е длъжница...
                  И къде ще бяга?...
Една мечта си имаше женицата -
Берлинската стена
                  да види някога...

Говореха си хората...
                 И се озъртаха...
А къщата бе мъртва.
                  И немееше...
Стопанката си беше вътре -
от два-три дни
                  обесена висеше...

Марин Тачков
28 ноември 2011 г.

© Марин Тачков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??