2.12.2012 г., 19:00 ч.

Сън 

  Поезия
627 0 8

 

СЪН

 

        “The rest is silence…”

                  У. Шекспир, “Хамлет”

 

Светът заспива.

Някъде над мене

луната с остър рог небето драска

и от отворената тъмна вена

се стича мрак със аромат на праскови.

 

Така е тихо.

И така тревожно...

И някакво очакване се ражда...

Между възможното и невъзможното

светът е топъл, сънен и миражен.

 

Заспива всичко.

Трябва да си лягам.

Но се боя и днес, тъй както вчера,

на тихите си сънища зад прага

пак оня сън-загадка да намеря.

 

За кой ли път...

И докога – все същото?

Небе-жарава, слънце като клада,

безлюдни улици със мъртви къщи,

прозорци слепи, срутени огради,

дървета с черни овъглени клони,

изсъхнала трева като кълчища...

 

В безмълвието, от страха подгонен,

залита странник.

А след него – Нищото.

 

Това съм аз.

С последни сили тичам.

Полето е изпепелено бяло.

След мене – звяр – безлик, метафоричен,

но ужасът от него е реален.

 

И този сън е копие на дните ми,

а дните – натежали от тревога.

Събуждам се без сили, разнебитен,

и да заспя не искам и не мога...

 

На яве и на сън – страхът е същият,

да го прогоня става невъзможно -

изчезва денем, но в съня се връща

- по-истински, по-остро, по-тревожно...

 

Познавам звяра, скрит във тъмнината,

и знам защо страхът у мене дреме –

жестока старост бие по душата ми

с безмълвен вопъл:

“Тичай! Нямаш време!”,

 

Като кутия празна от консерва,

завързана след селското мъниче,

дрънчат годините ми, къса нервите

съдбовното:

“Не стига време! Тичай!”.

 

И тичам!

Знам, че времето не стига –

човек не вижда колко му остава,

но бързам – още стих и още книга

да мога да издам.

А пък тогава...

 

Но звярът – сив, безлик, метафоричен,

ръмжи след мен.

Далече ли е краят?

Без въздухът съм, но тичам! Още тичам!

На яве ли?

На сън ли?

Кой ли знае?...

 

___________

 

* The rest is silence - нататък – тишина...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Но звярът – сив, безлик, метафоричен,
    ръмжи след мен.
    Далече ли е краят?

    Не мисли за края,живей сега когато те обичат и ценят,има още толкова живот неизживян и поезия не сътворена.С наслада се отбивам тук и всеки ден по изумена оставам
    от прочетеното.Таланта си е талант!Поздрав!
  • Благодаря ви, приятели. Хубаво е да знаеш, че не тичаш сам. И сте прави - всички се боим от старостта. Дано при вас тя да е "в бъдеще време". Защото при мен вече е дошла. Нищо! Тичането продължава...
  • Очаквах скоро да напишете нещо подобно - много сте тъжен напоследък...!!! Причината е ясна - всички се страхуваме от старостта......Простете, ако греша !
  • Тичай! И не спирай!
  • Метафорично-истинско стихотворение! Поздрави!
  • Валентин,благодаря ти за поезията!
  • Бездумен съм! Поклон, Маестро!
  • Сякаш не чета стих,а гледам минифилм...
    Благодаря за поезията,Вальо!
Предложения
: ??:??