14.10.2015 г., 19:52 ч.

Те ме учеха... 

  Поезия » Друга
461 0 3
Да се трудя всеотдайно - те ме учеха,

да бъда силен, каквото и да се случва,
смирен да бъда, на озлобения да отстъпвам
и човек да бъда, друг човек да не стъпквам.

 

Да обичам безрезервно - те ме възпитваха,
да горя, да не тлея, с огън другите да паля,
другия да не съдя, на всеки да прощавам
и за нищо във живота си да не съжалявам.

 

Да бъда с всеки честен - те ми преподаваха,
да бъда прям, защото лъжата не познаваха,
да вярвам силно, защото без вяра се умира
и мечтите ми надлъж и нашир да се простират.

 

Но да бъда предимно мъж, те ме учеха,
защото всички тези качества те излъчваха,
защото мъже бяха те и ме учеха...
дано видят някой ден, че сполучиха...

 

 

На всички велики мъже в моя живот, част от които не са вече сред нас :(

© Станчо Станчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Умно! Поуката я бива!
  • Благодаря ви от сърце за милите думи
  • Дълбоко ме развълнува. Не е лесно да отгледаш и възпиташ истински мъж - трябват сила на характера, достойнство, човечност... Мечта ми е да има повече родители и учители като великите мъже в твоя живот. Поздравления за хубавото стихотворение!
Предложения
: ??:??