22.10.2023 г., 8:06 ч.

Ти ли застреля Алексей Петров? 

  Поезия
136 3 2

ТИ ЛИ ЗАСТРЕЛЯ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ?

 

… тъй както снощи скитах по „Леге“, си рекох: – Много лош късмет, Валерка! –

не щеш ли? – най-зловещото ченге! – ми каза: – Лична карта за проверка!

Изгледа ме със поглед див на рис! – записа ЕГН, адрес – и логин.

На помисъл и дело аз бях чист! – такъв си дишам цял живот пред Бога.

По-як от хрътка, тръгнала на лов! – но разпитът дойде ми твърде множко:

– Ти ли застреля Алексей Петров? – и: – Пак ли ти ще гътнеш Васил Божков?

 

– Не съм! – отвърнах, – нямам пистолет! Дори не помня вече как се стреля.

Дойдох – забравен варненски Поет, да пална свещ във храм „Света Неделя“!

Ченгето заговори ми на „you“! – направо брат на столичните вълци:

– Ще дойдеш с мене в Първо РПУ! И там ще уточним защо дошъл си.

И аз преглътнах тихото си „Ох!“ – и студ през мен се срина на талази.

И аз не зная, брат, защо дойдох във Българския Ужас – да се мразим!

 

30 септемврий 2023 г.

гр. София, 19, 45 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Така е у нас - пазят не когото трябва, а политически мекерета, притесняват мирните хора, а бандюгите - дребни и едри- си ходят спокойно и вършат свинщина след свинщина.
  • Щото, Валюше, така е най-лесно, българинът е гений в негативността си.
Предложения
: ??:??