Всички същества човешки
способни са на грешки,
но ще създадат ли те въртележки,
или пък ще доведат до смешки?
Ще сринат ли нечие доверие
или ще повярваш в суеверие...
... че си сгрешил под чуждо влияние –
да, но грешката е твоето деяние,
дело на твоето държание,
моментното твое послание –
секунда, миг невнимание
на емоционално подведеното ти самосъзнание!
Грешката причинила ли е зло
на няколко или на някого?
Осъзната ли е влязла в сърцето ти с взлом
или необмислено се повтаря понякога?
Ако спре да се повтаря
или пък се поправи –
кръгът порочен се затваря,
а душевният, осеян с дупки път, бавно ще се изправи...
... а постъпката (може би) ще се забрави...
Търси усмивката, търси Слънцето,
загърби фалшивите съвети и посята омраза
и ще покълне на Доброто зрънцето,
ще създадеш собствен серум срещу лоша зараза!
Кажи „извинявай“, кажи „благодаря“
много мощ се крие в тези слова –
предизвикват силна емоционална заря,
положителна сила е всичко това!
Не хвърляй боклуци, а плувай в морето,
не сменяй с дим цвета на небето,
защото и зло и добро живеят в сърцето!...
... Избери си, виж... осъзнай –
поправи, предай добро нататък... създай!...
© Каролина Колева Всички права запазени