2.08.2011 г., 20:37 ч.

Точка на пречупване 

  Поезия
924 0 0

 

 

Във точка на пречупване се срещнаха смъртта

и свободата.

Сдобриха се и слязоха в града.

Играха си, после онемяха,

виждайки на хората греха.

 

Във точката се сбраха и се сляха.

Съдбата си отвориха на бис.

Нещастни бяха и щастливи бяха.

Останаха в божествената вис.

 

И сляха се, и силно закопняха

за нови правила, за нова мощ добра.

И после слязоха в музеите на мрака 

и зърнаха на хората греха.

 

Смъртта и свободата бяха слънце,

луна, звезди и мощ, и дива жар.

Понесоха се леко като птици

и врекоха се да са вечен дар.

 

Смъртта умря, а свободата диша,

макар и окована във верига зла,

и още по смъртта си тя въздиша,

целувайки нелеката съдба.

 

Смирена е смъртта във своя гроб прекрасен,

склопила е очи и чака звезден лъч.

Когато той шепти с гласа си гръмогласен,

ще се роди отново в дива злъч.

 

Червено е морето, във кръв се къпе диво.

Червени са очите на смъртта.

И търси тя мечтата си красива,

намира ли я, или още дири тя?

 

Смъртта и свободата се видяха,

целунаха се в миг и тя умря,

умря надеждата на злото, плаха,

умря и се роди във светлина.

 

Човеците утихнаха размирно, 

видяха се заспали и добри.

Това е тяхната утеха, мирно

да сипят хули и да бъдат зли.

 

Съдбата се прости с тревога златна,

прости се и със своите лъжи,

понесе се на колесница златна,

помоли пролетта да ù дружи.

 

Смъртта пък спусна се в двореца срутен

и построи го от молитви и сълзи.

Небето се стовари като струпей

върху горещи, неуморни две очи.

 

Така роди се светлината чиста 

и се разпадна в дивни красоти.

Смъртта и свободата се пречисти

и сплетоха оранжеви коси.

 

Така небето просия във злато 

и се роди изгряваща звезда.

Роди се, после разпиля се сладко

в очите на смъртта и свобода. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Нико Ников Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??