Тост за Есента...
Дори едничко облаче в небето
да бе довеял вятърът нощес,
но Слънцето изгрява над полето
със щедри обещания и днес...
Красива Есен!... Като лятно е́хо
ще екне над полята още дни –
възможно да е сетната утеха,
но превъзможно – да ни възроди́!...
Цветята... Дивите са разцъфтели –
отново пръскат ароматен прах,
а пеперуди пъстри, закъснели,
накацали са влюбени по тях...
Как есенното Слънце е приятно!...
Как гали то със нежна топлина
и в у́нес жълтото зовеме златно –
в торнадото от падащи листа...
От есенни цветя берем букети,
а меланхолната им красота –
в душите ни открива не превзети
все о́ще висини́ на Любовта!...
Една калинка късно долетяла
на пръста ми е кацнала сега́ –
дали́ предсказва страст или раздяла...
... но вятърът я грабва на мига́...
Желанията стават по-умерени,
мечтите ни синхронни са със тях –
Животът си върви в добре премерини
следи́ запазил „първия си грях“...
... Неспирно вият ветрове, но о́ще
със топлина са, носена от юг –
поддържат те безсънието но́щем
в комфорта на остатъчен уют...
... Красива Есен!... Дай да те докосна
и със любов да ме обгърнеш ти –
да тръгнем с теб през листопада боси
с илюзии в човешките души́...
... Вълшебна Есен!...Но след тебе зная,
че идват „не любезни времена́“!...
А някъде след тях се влачи „Краят“ –
тотално със печална яснота́!...
... И за това с останалото вино
за Есента чаровна вдигам тост,
че в красотата ѝ човек наивно
забравя често: как в Света е гост!...
28.10.2020.
© Коста Качев Всички права запазени