5.01.2012 г., 18:44 ч.

Тревненски напев 

  Поезия » Друга
859 0 18

      Сигурно сте чели за първия майсторски облог - за украсата на таваните в тревненската Даскалова къща, този между уста Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца? Победил Димитър Ошанеца със своето майско плодотворно слънце, с чуден венец от маргарити край него, макар че еснафите ахнали и като видели жаркото, юлско слънце на младия Иван Бочуков.  Тези творци са прототипи на героите на Рачо Стоянов от драмата му „Майстори”.

       В Даскаловата къща  Левски и Ангел Кънчев са основали тревненския таен революционен комитет, след което Апостола преспал в ,,Писаната стая” от същата къща и на следващия ден отпътувал за Тракия по комитетски работи. А по време на Освободителната Руско-турска война, в стаята с тавана с жаркото юлско слънце, изработен от Иван Бочуковеца, се установил щаба на лявата колона на руската армия, начело с генерал Святополк Мирски, след това сражавал се геройски при Шейново и Шипка.

       Днес щях да пиша разказ, защото силно ме развълнува прочетеното за Даскаловата къща в  град Трявна, но засега видя бял свят само "Тревненски напев".

 

Лута се душата българска -

от слънцата по таваните

до лудналия калдаръм,

ту до Бога възвисява се,

ту изхрущява в Дяволските зъби,

въздига се до Писаната стая –

с Апостола и Ангел Кънчев

комитети основава,

разпалва огън

и сама изгаря,

и на бесилката увисва

с Него,

ридае горко,

дорде кървясат очите И,

дорде, силна и бясна,

Опълчението стегне

и под Бочуковското слънце,

там - в одаята чудна на Даскаловата къща,

със Святополк Мирски знамето развее,

че при Шейново и Шипка най-свята да изгрее!

Лута се душата българска.

Майсторски облози сторва

и слънца  разпалва -

ту юлски горещници,

ту майски плодотворници.

И до ден днешен все си е залутана…

© Росица Танчева Всички права запазени

Авторът е забранил гласуването.
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??