В наше село, днес празнуват!
Днес празнуват, днес лудуват!
Млади, стари се събрали,
Се събрали, днес избрали!
Млад Илия да е „цар”,
Да е „цар”, като опитен лозар!
Няма бури, суши с този избор,
С този избор, с тоз подбор!
Бяла, хубава Калина слага му венец,
Слага му венец, на Илия първенец!
И отпива от котела с вино,
От котела с вино – става като в кино!
И зави се кръшно Трифонско хоро,
Трифонско хоро, с лозово стъбло!
Пръчки лозови се косят,
косят – сал момци ги носят!
И с хоро и ръченица обиграват се лозята,
Обиграват се лозята, те не стъпват по земята.
Стари хора и момци напети -
Всеки иска берекети!
Днес е ден на Трифона светия,
Трифона светия и се търси благословия!
„Както виното се лее,
така от грозде да чернее,
Да е берекет,
както ще е днес банкет!”
С пълнени кокошки с булгур,
Всички бяха на купона щур!
© Кремена Арменчева Всички права запазени