12 feb 2020, 7:49

Трифон Зарезан 

  Poesía » Otra
1034 1 4

В наше село, днес празнуват!

Днес празнуват, днес лудуват!

Млади, стари се събрали,

Се събрали, днес избрали!

 

Млад Илия да е „цар”,

Да е „цар”, като опитен лозар!

Няма бури, суши с този избор,

С този избор, с тоз подбор!

 

Бяла, хубава Калина слага му венец,

Слага му венец, на Илия първенец!

И отпива от котела с вино,

От котела с вино – става като в кино!

 

И зави се кръшно Трифонско хоро,

Трифонско хоро, с лозово стъбло!

Пръчки лозови се косят,

косят – сал момци ги носят!

 

И с хоро и ръченица обиграват се лозята,

Обиграват се лозята, те не стъпват по земята.

Стари хора и момци напети -

Всеки иска берекети!

 

Днес е ден на Трифона светия,

Трифона светия и се търси благословия!

„Както виното се лее,

така от грозде да чернее,

Да е берекет,

както ще е днес банкет!”

С пълнени кокошки с булгур,

Всички бяха на купона щур!

© Кремена Арменчева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??