Трифон Зарезан
Стани рано Трифоне , рано призори,
па си омий очите и булката си прегърни.
Тя отрано вече е станала, почистила дома,
изпекла е погача и кокошка една за храна.
Нарами новата вълнена торба с усмивка
и към лозето поеми с приятели добри.
Там ти три пръчки от лозата отрежи,
полей ги с вино за здраве и берекет ти кажи!
А пръчките три на венец ги ти сплети
и на калпака си юнашки ги постави.
С верни приятели пийнете вино, почерпи,
за здраве , късмет и повече добри дни!
А после ти при майка си човече иди ,
целуни ръката и ,ти и се поклони.
Че тя е твоята майка, тя те е родила
и с това красиво българско име дарила!
© Валентин Миленов Всички права запазени