1.05.2024 г., 10:03 ч.

Трудотерапия 

  Поезия » Друга
122 0 4

Работата не обича, правела човека гърбав.

Всеки ден по мацки тича – пременен, нахален, лъскав.

Инфлуенсър го раздава, тъй изкарвал си парите.

А пък дрога, че продава, знаят даже и врабците.

 

Но наскоро, най-случайно, в Бентлито се нещо скърши

горе някъде в Балкана, в махала от десет къщи.

Няма там сервиз, таксита... Пък за Нет, да не говорим.

Връзка с телефон опита – без обхват. Kакво да стори?

 

Старци пият в механата, бистрят новини предишни.

Булките им вън ги чакат – над седемдесет годишни.

– Как в града се стига? – пита.

Казват: – Рейс дотук пътува.

Всяка събота пристига, а в неделя заминува.

 

– Но сега е понеделник.

– Значи, трябва да почакаш.

Ще те приютим. И зелник ще си хапнеш, ако плащаш.

– Ми да си платя със дрога, че за секс сте малко стари.

Рече Пена: – Как го мога, но ако Иван ни свари...

 

И за дрога не ламтиме, семе от коноп ни стига.

Не случайно народихме тука толкоз дечурлига.

Ти на нивата ще идеш, кукуруза ще копаеш.

И така, безплатен фитнес що е, бързо ще узнаеш.

 

Цяла седмица се труди, пансиона си заслужи.

С мускули сдоби се луди, с тен и зачервени бузи.

Върна се в неделя в къщи. В понеделник рано стана

и без даже да се мръщи, той на работа се хвана.

© Димитър Дунеловски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Митко, около мен има доста мързеланковци и не виждам как ще се променят. Нямам надежда.
    А Пънчо, иска да намекне, че е най-работният, но то му личи. Рядко пише тук, а повече работи.
  • Катя и К.П., благодаря за коментарите. Катя, според мен терапията е ефективна, щом е научила много поколения българи на труд (от древността до 1990 година). Проблемът е, че вече е много трудно да се провежда с родените след това.
  • Много добра терапия е това, но за жалост напоследък недооценена и недоразбрана Все пак поздрави и да живее трудетерапията!

    п.п. Не я слушай Катя ..не й се работи, затова мрънка
  • Ех, ако беше толкова лесно мързеливият да се научи на труд...
    Интересно е.
Предложения
: ??:??