25.07.2011 г., 10:24 ч.

"...Твърде Човешко" 

  Поезия » Философска
988 0 8

 

„...ТВЪРДЕ ЧОВЕШКО”

 

(Връщам топката на Иван Христов - rudin)

 

 От както се помня – съдбовно покръстен,

със длани ранени се ровя в пръстта.

И връщам се пак от небесния пръстен

с кървящо стъпало, смирил яростта.

 

И мачкам със пръстите глината свята,

безформена маса оформям във съд.

Завивам грижливо дъха на цветята,

от изгрев росата и хляб за из път.

 

Умът ми подсказва – създай си машина.

С човека сравнима по сила и ум.

Да гледа небето, с душа – мандолина,

долавяща тънкия лунен парфюм.

 

Направих машина – за триста отмяна

по сила, по скорост, с чевръстия ум.

Тя връх е на мисъл от *Гьодел огряна.

На логика чиста – безплътен куршум...

 

Изправих се! Гледам: в небето – кристали,

залезът – пурпур, мерло от винар,

палитра разлята във горски ливади –

раздухва в гърдите ми пареща жар.

 

А моят машинен монитор изписва:

Безсмислен обект... Банален пейзаж....

Червеният филтър... Диодът зависва…

Растителен, цветен фураж...

 

Но как е възможно? Нима съм сгрешил?

Със нож нараниха ми егото тежко.

И сякаш върлува първичен бацил!

„Човешко! Твърде човешко!“...

 

 

* Една интерпретация на Гьоделовата теорема:

Човешкият ум достига до напълно надеждни

доказателства и без да използва алгоритмични

системи. Математиката е непълна!

 

© Николай Начев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Майсторско произведение!
  • Красиво и мъдро!
  • "Твърде човешко" е всъшност компилация на научно-математическо, философско, звездно-земно, инженерно-конструкторско и човешко по форма и съдържание стихотворение. Притежава всички качества, като оригинални метафори, изрядно стихосложение с точни ритъм и рими, с перфектна поанта. Овладял си тайните на стиха и ще ми бъде много трудно да поема топката и я прехвърля в твойто поле. Поздравления!
  • "Да гледа небето, с душа – мандолина,
    долавяща тънкия лунен парфюм." !!!
    Няма такава машина, всичко това е дадено на човека, но пък той трябва да опита, и дори да сгреши
    Математиката е непълна!
  • Мъдро !
  • Прекрасен стих. Поздрав.
  • Ако не грешахме нямаше да се усъвършенстваме Поздрави
  • И бог от машината да изваеш, той ще има нещо човешко и несъвършено...
Предложения
: ??:??