23.11.2020 г., 10:07 ч.

Тържествено за Есента... .. 

  Поезия » Пейзажна
141 0 0

 

Тържествено за Есента...

 

Стихиен вятър сви внезапно,

из клоните се омота́

и до Безкрая и обратно

със грация се извъртя́...

 

... но върна се... Изви повторно

и в танц със жълтите листа

разпръсна слух безотговорно –

за злия нрав на Есента...

 

Ще имало мъгли и бури,

и дъждове, дори потоп –

сланите щяла да притури

тя в идващия нов живот...

 

... Ала́ на вятър кой ли вярва

той днес е тук, а утре – там,

и всъщност бурите докарва,

но прави се невинен сам...

 

... А Есента и всяка нейна

закачка е със топъл цвят...

Зад малък облак Слънце грейва

във дар за есенният свят...

 

Сама до хижи и палати

тя вред разпръсва щедростта –

на народилите богато

дървета плодни сладостта..

 

А сред годишните сезони

възтържествува Есента –

и със огънатите клони

на зрялата им красота...

 

...и със лозята натежали

от сладостта на всеки грозд,

с гроздоберачките запяли,

и с всеки многословен тост...

 

А виното все о́ще младо

лудешки в бъчвите кипи́

и със упойващата сладост

зареждат се щастливи дни...

 

... понякога тя идва късно

в Страстта на нашия живот,

но подарява ни откъснат –

узрял на клоните си плод...

 

... и о́ще вярата, с която

заровените семена

ще чакат дълго във земята

зора от нови времена...

 

... но Есента за сватби време

е – знае се от векове́

и двама със любов се вземат

щом плодна страст ги призове́...

 

... А вятърът е спрял на хълма

флиртува с жълтите листа  

решил внезапно да допълва –

Хармонията в Есента...

 

23.11.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??