Гълъби, с гълъбови шрапнели
по студентската ми глава!
Ваште лекции, в курешки, цели
препрочитам оттук на глас.
А как, изгладнял за наука,
за всички науки в света,
Ви окайвах за вашта неукост
в Свещената си простота.
В библиотечни, себични селения-
буквен здрач, непобутван от Утрото.
Под куполен многобой-настървение,
мозъците ни ще се срутят.
Всред тежки над оптики вежди-
търпения-съвсем подивях.
Към Ваште летящи катедри
курс насрещен отново ловя.
Висоти-Свобода непосилна,
о себе си сам приковах.
Не крилете ви -Вас ви окриля
неуморната Синева.
В крушения-горко-обилни,
Ваша сламка бе моя греда.
Днес, пастир тих на свойте години,
аз ги пръсвам по Вас, без следа.
Само в спомени, одрезгавяли,
ескортира ме Ваше перо.
И ми свети до сетни превали
със безпомощно-нежно сребро.
© Вълчо Шукерски Всички права запазени