16.08.2019 г., 11:23 ч.

Урок по Богословие... 

  Поезия » Философска
345 3 2

 

Урок по Богословие...

 

Добре, да речем: „Няма Бог!..” ... Но тогава?...

А колко е просто да имаше Бог,

че лесно за негова сметка минава

доброто случайно в светът ни жесток!...

 

И колко е трудно без Бог да приемем

Живота прекрасен на тази Земя –

да търсим отвъд зад Пространство и Време,

но нашата мисъл да броди сама

 

и търси Живот по далечни планети

защото е страшно в Светът да си сам!...

... Искрица Надежда в душите да свети,

че Някой в Безкрая ни търси от там!...

 

Добре де!... Добре: няма Бог, щом ни пречи

с наивни представи за –„Зло” и „Добро”

(макар че и Той бе от наши предтечи

продаден набързо за шепа сребро!),

 

но мисля си все пак, че Някакъв Разум

така хармонично създал е Света,

та ние столетия още напразно

ще търсим Първичната му красота!...

 

Разпада се цялата стройна система

градена с търпение: слог подир слог

и как Произхода си да възприемем!...

 

... А колко бе просто: щом имахме Бог!...

 

... И ето че трябва сами да осмислим:

Великото Тайнство на тоя Живот,

и без Бог да намерим красивите истини –

за своя божествен в Света произход!...

 

 

2009.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??