Вървя край Босфора
море със мраморен отблясък
слънцето лъчи събира в Златен рог
стени от крепост, древен отпечатък
и църквата въздигната към Бог.
Отсреща азиатски бряг
пюбов изпелила древна Троя
ятаганен блясък в конен бяг
в руините крие се покоя.
Величествен, красив е Цариград
събрал на три империи духа
приказка измислена от минал свят
вечността превърната в съдба.
Октомври, 2017
Варна, Гавраил
© Гавраил Йосифов Всички права запазени