13.10.2019 г., 18:26 ч.

Вечер...4 

  Поезия » Пейзажна
449 1 2

 

Вечер...4

 

Ненапити извори шуртят,

ручеи заливат тишината –

южни ветрове във танц въртят:

– мислите, щурците, самотата...

 

Нежна гравитация държи́

с чувствата обхванали ни вече:

в о́рбити и нашите души

в прелестта на идващата вечер...

 

Нещо предстоящо може би

в тази вечер трябва да се случи,

нещо много хубаво, твърди

грабналото ме сега, Предчувствие...

 

Е́сен е!...Но в е́сенният свят

о́ще красота и щедрост има:

зрялост, сладост, нежност, аромат –

и емоция непредвидима...

 

Може неочаквано дори

с южни ветрове в такава вечер

и преди денят да догори –

да се влюбиш, за последно вече...

 

Е́сента е преходен сезон –

и броим надеждите в наличност...

Южните и́ ветрове са фон

на Живота в чудната цикличност...

 

А понеже: във „цикличността“

е безсмъртието обещано –

в Е́сента започва Вечността:

първо с цветовата и́ промяна...

 

Второ: със узряващия плод –

в клоните и́ щедро натежали...

... И с наде́ждата за Нов живот –

продължаващ тук... Без „ интервали“...

 

Трето: с топли, южни ветрове

в тихият уют на красотата,

с вечери, в които ни зове

и маги́ята на самотата!...

 

И накрая: лесно да прозреш

с вечерта вълшебсвата попаднали,

но и да повярваш: щеш-нещеш,

че и си общувал в нея с – Ангели...

 

... И неволно ставаш Философ,

и налудно спориш с тишината:

– „Много о́ще в Е́сента любов

има съхранена по Земята!...“

                            

*    *    *    *    *    *    *   *   *   *

... Ненапити извори шуртят,

ручеи заливат тишината –

южни ветрове във танц въртят:

– мислите, щурците, самотата...

 

13.1.2019.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво, есенно и житейско.
  • Обичам да чета стиховете ти, Коста! В тях винаги си откривам
    по някое скрито вълшебство и се наслаждавам на мелодията
    на стиха! Красива творба! Поздравления!
    "...Ненапити извори шуртят,
    ручеи заливат тишината -
    южни ветрове във танц въртят:
    - мислите, щурците, самотата..."
Предложения
: ??:??