Вечност
Споря често с любовта:
Вечността ѝ за какво е –
и не е ли суета
тя да бъде само моя!...
Може би, че самота
и единствено донесе
за това самата тя
и заглъхна като песен..
Исках да я продължа́ –
композирах ѝ мелодия,
но оплетох се в лъжа
с бутафорната история...
... Бе́ше ве́чер... Бе разкош
и премигваха звездите...
Стара притча, лятна нощ –
на мечтите по следите...
Как желаех: във нощта
вечна да е любовта ни,
но си тръгна в сутринта –
тя с един файтон измами!...
... А от нейде долетя́
разсъдлив, внезапен вятър
и ми каза: „Вечността
е обречена самата...“
И от книгите дори
зная, че предизвестена –
в някой ден ще изгори
даже „Вечната вселена“...
* * * * * * * *
... Но от „стари времена“
неразумното човечество:
мисли си за Вечността
като следващо Отечество!...
07.04.2021.
© Коста Качев Всички права запазени