26.12.2007 г., 21:54 ч.

Величие 

  Поезия » Оди и поеми
782 0 6
ВЕЛИЧИЕ
1.Севт

Може да сме много,
може да се мразим.
Може своите територии
ревностно да пазим.
.
Но в момента ние
сме по-силни от вас.
И в момента вие
сте на колене пред нас.
.
Атина, Абдера,
също Аполония,
веч не са велики
гръцките колонии.
.
Вече ми се кланят,
на мене,
на Севт.
Вече съм от всички,
първи, най-напред.
.
И валят таланти,
злато и сребро.
В моите владения
е всяко добро.
.
В целий бял свят
треперят от мен.
Цар голям богат,
от Херос дарен.
...
2.Ксенофонт

Тракия велика,
земя плодородна,
пълна със богатства,
с народ непокорен.
.
Тракия прекрасна,
на одриси дом,
на слънцето ясно,
Тракия, поклон!
...
3.Днес

Само да не беше
туй разединение.
Само да не съществуваха
100 различни мнения.
.
Ако бяхте заедно
и като един
се борехте силно
срещу целий Рим,
тогава съм сигурен,
че дори и днес,
тракийци би имало,
а с тях и прогрес!
...
Споменът за дните
на славните траки
не ще се изтрие,
жив ще е во веки!

© Светозар Петров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??