16.03.2013 г., 10:37 ч.

Вик от бездната 

  Поезия
550 0 3

 

ВИК ОТ БЕЗДНАТА

 

                “И тръгнаха деветте небеса. И светът закръжи...”

                                       “Петото слънце”, ацтекска митична епическа поема

 

                 “Каква бездна от време пред нас и зад нас...”

                                                                                        Марк АВРЕЛИЙ

 

Светът кръжи.

Върти се и не спира.

Догонват се луните и слънцата.

От скоростта безумен вятър свири

и смита пепелта на времената.

 

Светът, слепец с тояжка, все тъй странства

сред пясъците на “било” и “бъдно”,

сред шепите на деветте пространства,

в които “тук” е сянка на отвъдното.

 

Светът кръжи.

Той има само минало –

това, което идва, е безплътно;

въртят се четири слънца изстинали –

последното отгоре свети мътно.

 

Последното небе синее горе –

къде са осемте изпепелени?

Онези древни богове на хората

къде се скитат, из кои вселени?

 

Къде е мъдростта на времената,

великото търпение на вечното?

Светът кръжи.

Все по-безумен вятър

свисти над вековете бързотечни.

 

Все повече небето изтънява,

изстиват бавно слънчевите вени.

Това, което днес над нас изгрява,

е друго слънце – някак по-студено.

 

И всичко е неотвратимо ново,

и всеки миг – безкрайно непривичен,

и същността му – чужда и сурова...

И като зов от бездната, едничък

 

без девет небеса, без пет светила,

на дните от началото към края,

безумен пратеник на странна сила

светът кръжи...

 

Къде?

Защо?

Кой знае...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??